Termeni tipografie: faltuire, biguire, brosare
Atunci cand vorbesti cu un tipograf, cu siguranta il vei auzi pronuntand tot felul de termeni nefamiliari. Daca activezi in marketing, cu siguranta te-ai familiarizat cu limbajul dintr-o tipografie, insa, uneori, e bine sa ai o explicatie suplimentara pentru a nu exista probleme de comunicare. Astfel, daca nu stiai ca faltuirea e recomandata doar pentru hartie de pana la 150 gr/mp, atunci iti recomandam sa citesti urmatoarele explicatii:

Faltuire
Termenul de faltuire trebuie privit ca un sinonim al plierii. Intr-o tipografie care ofera servicii de finisare calitative, plierea colilor va fi realizata cu ajutorul unor masini de faltuit. In aceasta situatie vorbim despre un proces de faltuite mecanica. Pe scurt, faltuirea este procesul de pliere sau indoire a colilor de hartie. De obicei, faltuirea mecanica e recomandata pentru coli de pana la 150 gr/mp. Procesul de faltuire e utilizat in cazul pliantelor ce pot fi indoite sub diverse formate: bifold, trifold, tip fereastra sau gate-fold, pliate sub forma de Z sau M.

Biguire
In cazul mapelor de prezentare, putem vorbi despre unul sau doua biguri. Biguirea reprezinta tot un proces de finisare a materialelor tiparite, care ajuta la plierea ulterioara a unei coli de hartie. Bigul este un marcaj realizat prin intermediul unui aparat de stantare ce permite indoirea cu usurinta a unui carton sau hartie. Biguirea e recomadata pentru cartoane a caror grosime este peste 150 gr/mp. Revenind la mapele de prezentare, acestea pot fi realizate cu un singur big (atunci cand in ele urmeaza sa fie puse intre 5 si 9 coli A4) sau cu doua biguri (daca dorim sa punem intre 20 si 25 de coli A4).

Brosare
Brosarea se poate realiza automat sau manual si se refera la lipirea unor coli de hartie cu termoclei sau aracet. Un exemplu este cel al cartilor. Majoritatea sunt legate prin brosare. Brosarea mai este utilizata si in cazul brosurilor sau a notesurilor, insa numarul de pagini trebuie sa fie suficient de mare pentru a recomanda aceasta metoda de prindere.

BROSARE FALTUIRE BIGUIRE
Faltuire, biguire si brosare. Tipar si distributie pliante si flyere Bucuresti.
tipografie-rapida.ro
tipografie offset Bucuresti
DESENAM TIPARIM DISTRIBUIM
tipografie
Contact tipografie: 0773.937.563
tipografie Bucuresti pliante afise
BROSARE, FALTUIRE SI BIGUIRE IN TIPOGRAFIE
SERVICII TIPOGRAFICE COMPLETE BUCURESTI
DESENAM TIPARIM DISTRIBUIM
tipar digital tiparituri Bucuresti
preturi tipar tipografie
tipografie Bucuresti preturi mici